Varför är det viktigt med kolhydrater av bättre kvalité?

VAD ÄR KOLHYDRATER OCH HUR PÅVERKAR DET DIG?

 

Varje människokropp behöver kolhydrater såväl som proteiner. Och likt protein så gäller det att välja rätt mängd och typ av kolhydrater vid rätt tidpunkt för att nå dina mål och må bra.

Visste du att det rekommenderade dagliga intaget av kolhydrater i olika former är 45-60% av kosten. När kolhydrater är en så pass stor del av vår kost är det då såklart viktigt att man faktiskt får i sig det som kroppen verkligen behöver.

Med en hektisk vardag blir det väldigt lätt att få i sig helt fel mängd och typ av kolhydrater, vilket kan leda till trötthet, viktökning eller andra problem som kan motverka ditt välmående.

Så hur gör man då för att få rätt mängd och typ av kolhydrater? Jo, för att undvika att hamna i den nyssnämnda fällan så vill jag gärna berätta mer om långsamma kolhydrater och hur du enkelt kan använda det i din matlagning, men även vad kolhydrater är och hur det påverkar din kropp.

Häng på!

 

VARFÖR ÄR LÅNGSAMMA KOLHYDRATER BRA FÖR MIG?

 

När man pratar om viktökning och energidippar så är det oftast kolhydrater som blir utpekade som boven. Det är helt enkelt för lätt att få i sig stora mängder av fel sort i ett stressigt liv när man inte har tid att tänka efter. Detta gäller för alla, även för dig som har en vegetarisk eller helt vegansk kost.

Kolhydrater finns nästan i allt, och kommer i flera olika former. De vanligaste man ser är “snabba” kolhydrater som exempelvis vit pasta, vitt mjöl, potatis, godis och läsk, och “långsamma” kolhydrater som fullkorn, bönor, linser och baljväxter.

Problemet med viktökning och blodsockernivåer är inte kolhydraterna i sig, utan mängden vi får i oss och vilken typ av kolhydrater det är.

För att urskilja om en viss typ av kolhydrater är bra eller dålig bör du se efter effekten på blodsockret. Kolhydrater är trots allt en viktig och stor del av vår kost, och det är därför kritiskt att se över vart man kan dra ner på mängden kolhydrater och se till att få i sig rätt typ för att hålla kroppen och hälsan i form. 

Det som gör HLI’s produkter unika är innehållet av de låga och långsamma kolhydrater, vilket innebär att du får i dig rätt mängd av rätt sorts kolhydrater för att må och fungera bättre. Med HLI kan du enkelt byta ut din vanliga pasta eller ditt vita mjöl med någon av våra produkter utan att behöva ändra på någonting.

Men innan vi tittar på hur du får i dig rätt kolhydrater och varför du behöver det så måste vi först titta på vad en kolhydrat egentligen är.

 

VAD ÄR KOLHYDRATER?

 

Kolhydrater är kroppens bränsle och gör det möjligt för oss att leva och fungera. Man kategoriserar kolhydrater som det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. Även det som bildas vid fotosyntes i växter.

Nästan alla av våra livsmedel innehåller kolhydrater och förser kroppen med energi. Det finns som sagt många olika typer av kolhydrater, för att se hur var och en påverkar dig ska vi titta på de vanligaste kategorierna:

 

Snabba kolhydrater

Som namnet antyder så är snabba kolhydrater det som kroppen tar upp snabbast. Man hittar snabba kolhydrater i vit pasta, vitt ris, vitt mjöl, potatis, godis och läsk.

Kortfattat så innebär snabba kolhydrater att du får energi snabbt, men att det avtar lika fort. Detta kan vara till förmån om man känner energidippar, men leder oftast till att man får energi under en kort tid.

Den som försöker gå ner i vikt eller hålla koll på blodsockret bör undvika eller dra ner rejält på snabba kolhydrater.

Långsamma kolhydrater

Med långsamma kolhydrater så håller mättnadskänslan längre, dessutom så är det bra för dig som vill hålla blodsockret på en jämn nivå. 

Långsamma kolhydrater bryts ner och omvandlas till energi under en längre period, vilket håller dig på en jämn energinivå under dagen utan krascher eller dippar.

Vanliga livsmedel som innehåller långsamma kolhydrater är råris, grovt bröd, linser, bönor och baljväxter samt fullkornspasta.

Fibrer

Fiber är ett bra exempel på långsamma kolhydrater där det bryts ner långsammare och förser oss med energi under en längre tid med högre mättnadskänsla.

Fiber är även avgörande för matsmältningssystemet ska fungera.

 

HUR BÖR MAN TÄNKA KRING KOLHYDRATER?

 

När vi äter kolhydrater så bryter matsmältningssystemet ner dem till enkla sockerarter som tas upp i blodomloppet. Glukos, vilket används som en direkt energikälla av många av våra organ och muskler, och fruktos, som endast används av levern.

Överdriven konsumtion av fruktos kan öka din risk för typ-2 diabetes eftersom fruktos är mer benäget att omvandlas till fett. 

Om vi konsumerar för lite kolhydrater omvandlar levern fett till keton, och protein till glukos för att behålla energinivåerna. Därför är det värt att titta på hur snabbt kolhydratinnehållet i maten vi äter tas upp och hur länge det ger oss energi.

Förutom att ge oss energi så spelar kolhydrater en viktig roll för att immunsystemet ska fungera optimalt och för att upprätthålla korrekt hormonell homeostas, vilket är kroppens stabilitet i ändrande miljöer, och ämnesomsättning.

 

 

DET ÄR ENKELT ATT LAGA MAT MED LÅNGSAMMA KOLHYDRATER

 

HLI Speciella mjölmix och pastaprodukter ger en långsam absorption av kolhydrater tack vare den naturliga fiberkomponenten galactomannan. Förutom en längre mättnadskänsla och högre fiberinnehåll så har det även en god smak och går att äta när som helst på dygnet.

I modern tid är det enklare än någonsin att leva ett hälsosamt liv och må bra. Trots det så är det många som inte har tid över för att engagera sig till att skapa matvanor som håller i längden och förgyller livet.

Vi på Healthy Life Inspires erbjuder produkter för att göra det enklare för dig att må bra. Den här produktlinjen med fiber och proteinrikt mjöl och pasta med ett lägre innehåll av de bra långsamma kolhydraterna.

 

Här nedanför hittar du några riktigt goda recept med HLI’s långsamma kolhydrat mixer:

 

 Kolla gärna in vår hela kollektion med långsamma kolhydrater här:

 

DITT DAGLIGA KOLHYDRATINTAG

 

HLI vill inspirera till bättre vanor och därför ägnar sig åt att hitta de bästa produkterna. På grund utav det stora behovet för kolhydrater ville vi hitta en produktkollektion, så att du ska kunna laga mat på exakt samma sätt som du är van vid, med samma smak men i ett nyttigare format.

Du som tränar för att minska fettmassa och bevara eller öka muskelmassan behöver såklart också tänka på kalorierna och kvalitén på kolhydraterna. Därför kan HLI’s produkter även vara en perfekt lösning för dig med.

Anledningar till varför du bör välja HLI’s produkter med långsamma kolhydrater

  • Helt vegansk, bara naturliga ingredienser, utan konserveringsmedel
  • Absorberas långsamt
  • Minskar mätbart blodsockernivån
  • Ger en långvarig energikälla för alla
  • Används på samma sätt som du är van vid
  • Innehåller 30% mindre kolhydrater än liknande produkter
  • Högt fiber och vegetabiliskt proteininnehåll

Våra produkter gör det möjligt för dig att ta kontroll över ditt välmående med mjölblandningar och pasta som är både nyttigt och gott, och de går att använda oavsett om du har en speciell diet eller inte. Kroppen behöver näring, men av god kvalité!

Du får också möjligheten att äta allt det där goda du älskar men i ett nyttigare format. Du kan till och med laga en supergod pizza med massa grönt och gott och äta den med gott samvete.

Dessutom så finns den extra fördelen att produkterna innehåller 30 procent mindre kolhydrater än traditionellt bröd och mjöl och en mycket högre fiber och proteinhalt än genomsnittet, utan tillsats av konserveringsmedel och socker, vilket rekommenderas särskilt för diabetiker.

Har du tröttnat på att äta quinoa varje dag och vill istället fortsätta med dina favorit maträtter? Då tycker vi absolut att du ska testa HLI´s produktlinje. Det är kolhydrater av god kvalitet som dessutom smakar jättegott! 

 

 Du får bara en kropp, om du inte tar hand om den, vem gör det då?