Glutenfri rulltårta med chokladbollsfyllning

Läcker glutenfri rulltårta dessert!

Den här glutenfria rulltårtan är en enkel och läcker dessertklassiker som alla kan njuta av. Passar även perfekt för personer som har glutenintolerans eller celiaki. Istället för vanligt mjöl används en av våra glutenfri mjölblandning, HLI Glutenfri Sockerkaka Mjölmix, som är en härlig blandning av olika glutenfria mjölsorter för bästa resultat. Prova gärna att variera fyllningen med olika bär, sylt eller Mascarpone färskost för att få en ny och spännande smak varje gång!

 

För att göra en glutenfri rulltårta behöver du följande ingredienser;

Ingredienser till kakan:

Tillagas i en långpanna 30 x 40 cm täckt med bakplåtspapper

Ingredienser till fyllningen:

 • 100g rums tempererat smör
 • 1 dl Jaggery råsocker
 • 1 dl kakaopulver
 • 1 ½ dl glutenfri havregryn
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 nypa salt
 • 3 msk starkt kallt kaffe
 • 1 dl riven kokos eller kokosflingor

   

   

  Tillagning:

   

  1. Klä en långpanna 30 x 40 cm med bakplåtspapper.
  2. Separera äggvitorna och äggulorna i två olika skålar. Vispa äggvitorna, salt och hälften av sockret till ett fast, glittrande vit skum.
  3. I en annan skål, vispa äggulorna och resterande sockret några minuter tills smeten börjat blekna. Tillsätt vattnet och vispa lite till.
  4. Sikta ner HLI Glutenfri Sockerkaka Mjölmixen i skålen med äggula-smeten. Rör om tills allt är väl blandat.
  5. Vänd försiktigt i det vispade äggvitan i smeten och rör om tills allt är väl blandat. Undvik att pressa äggviteskummet för mycket.
  6. Bred ut smeten i långpannan. Grädda i 160 grader i cirka 12 minuter.
  7. Strö ut socker och kokos på ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan. Dra bort försiktigt det bakplåtspapper kakan ha gräddats på. Låt sedan svalna lite grann.
  8. Så här gör du fyllningen: Lägg alla ingredienser, utom kokosen, i en bunke och vispa till en krämig smet med elvisp.
  9. Bred ut fyllningen över kakan samt strö över ½ dl rivna kokosflingor. Med hjälp av bakplåtspapper rulla ihop den till en tajt rulle. Garnera med resten av kokosen och skär upp rulltårtan i valfri tjocklek.

  Tips! 💡 Ett bra knep är att rulla upp tårtan tillsammans med bakplåtspappret och sedan låta den svalna en stund innan du fyller den. På så sätt kommer du få en fin och jämn rulltårta varje gång! Förvara i kylskåpet så att smöret inte smälter i rumstemperatur.