Förbättra din mag- och tarmhälsa med Ayurveda

ÄR DU VAD DU ÄTER? 

 

Du har säkert hört uttrycket, ”du är vad du äter”, men är det tillräckligt att endast äta bra för att leva ett bra och hälsosamt liv?

Det talas sällan om hur viktigt det är att din kropp kan ta upp näringen ordentligt från maten du äter. Allt som du stoppar i dig passerar genom ditt mag- och tarmsystem och därmed livsviktigt att ditt matsmältningssystem fungerar som det ska för din hälsa och välmående.

 

ETT HÄLSOSAMT MATSMÄLTNINGSSYSTEM ÄR LIVSVIKTIGT, DEN PÅVERKAR DIN KROPP OCH VÄLBEFINANDE

Ett välfungerande och hälsosamt matsmältningssystem bryter ned maten ordentligt, ser till att din kropp tar upp de viktiga näringsämnena och vitaminerna från maten, sedan kickar ämnesomsättningen igång och fyller på kroppens energidepåer och gör sig av med onödiga slaggprodukter.
Matsmältningsprocessen börjar från när du stoppar i dig mat i munnen och sträcker sig ända vägen ner till tarmarna. Hela den här processen är livsviktig och har en stor påverkan på kroppens olika funktioner.

 

  

AGNI - MATSMÄLTNINGSELDEN ÄR NYCKELN TILL ETT FRISKT OCH LÅNGT LIV

Inom Ayurveda är vår Agni, eller den så kallade matsmältningselden, ett viktigt element i ämnesomsättningen och hur vår kropp tar upp näringsämnen. Ett kraftfullt Agni ser till att matsmältningsprocessen är optimal och att din kropp tar upp rätt näringsämnen samt gör sig av med de skadliga ämnena. Ett starkt Agni bidrar till en vital och kraftfull kropp som håller dig frisk och ger dig välbefinnande under livets gång.
- Man kan säga att Agni är nyckeln till livet.

 

TECKEN PÅ ETT NORMALT MATSMÄLTNINGSSYSTEM ENLIGT AYURVEDA:

 

 1. Ingen känsla av obehag efter din måltid.
 2. Mättnadskänslan varar inte allt för länge.
 3. Regelbundna toalettbesök
 4. Förväntansfull inför nästa måltid
 5. Energi och ett bra immunförsvar
 6. Fin och mjuk hud med lyster 
 7. Alla sinnesorganen fungerar normalt

 

TECKEN PÅ ETT OSUNT MATSMÄLTNINGSSYSTEM ENLIGT AYURVEDA:

 

 1. Aptitlöshet och slöhet
 2. Återkommande infektioner
 3. Förstoppning eller diarré
 4. Svårigheter att tömma urinblåsan
 5. Felaktig funktionalitet av sinnesorganen
 6. Depression/känsla av nedstämdhet
 7. Svullnad av kroppen
 8. Underskott av energi och en känsla av svaghet 
 9. Känsla av likgiltighet och dålig sömn 

 

FÖRBÄTTRA DITT MATSMÄLTNINGSSYTEM MED AYURVEDA:

  

 1. Ät två stora måltider per dag på regelbundna tider. Lunchen ska vara större än middagen. En till två små mellanmål rekommenderas. 
 2. Ät bara när du är hungrig! Om du inte är hungrig så ska du inte äta, lyssna på din kropp. 
 3. Ät varm och vätskerik mat. Du ska aldrig dricka eller äta extremt kalla livsmedel.
 4. Sluta äta 3 timmar innan läggdags eftersom sena måltider kan försämra din sömn. Din matsmältningsprocess bör vara fullbordad när du lägger dig.
 5. Sitt ner och slappna av när du äter. Du ska aldrig äta när du är arg eller frustrerad. Miljön runt omkring dig ska kännas fridfull och behaglig. 
 6. Använd ordentliga redskap när du tillagar din mat. Använd inte trasiga eller redskap av dålig kvalité. Samma sak gäller när du ska servera och äta maten.
 7. Kombination av olika ayurvediska kryddor kan förbättra din matsmältningsprocess. Se vår kollektion här.

 

LYSSNAR DU PÅ DIN KROPP SÅ KAN DU HÖRA VAD DEN FÖRSÖKER SÄGA

 

Din kost kan vara hur hälsosam som helst, men utan en stabil Agni och en välfungerande matsmältningsprocess kommer din kropp inte ta upp näringen och kunna dra nytta av den näringsrika maten.

Människans kropp fungerar olika och var och en av oss är unika. En och samma sak som fungerar för någon kommer inte att fungera för någon annan. Av den orsaken är det otroligt viktigt att du testar dig försiktigt fram för att se vad som fungerar för just Dig och inte hoppar på de nya trenderna som dyker upp på sociala medier och löpsedlarna.

Ayurveda, som är en urgammal hälsovetenskap, talar om hur vi ska tyda kroppens egna signaler och ger oss enkla verktyg som vi kan använda oss av för att stärka och balansera kroppens naturliga signaler. 

I nästa veckas inlägg kommer vi berätta om vår nya glutenfria kollektion!

HLI Glutenfri Kollektionen består av speciella glutenfria mjölblandningar som vi har valt med omsorg för att få de renaste och finaste ingredienserna till din glutenfria bakning. Vi vill göra glutenfri bakning enklare och roligare för alla med våra färdigblandade glutenfria mjölblandningar.

 

Håll utkik på våra sociala medier och skriv upp dig på vårt veckobrev för att inte gå miste om viktig information som kan hjälpa dig och din hälsa!

 

 

 Du får bara en kropp, om du inte tar hand om den, vem gör det då?