Goda kvalitetsprodukter till en roligare glutenfri bakning!

HAR DU CELIAKI ELLER VILL DU TESTA GODA GLUTENFRIA PRODUKTER? 

 

Celiaki innebär att din kropp inte tål gluten proteinet som förekommer i vete, korn och råg. Det enda sättet att eventuellt slippa besvären från celiaki i dagsläget är att utesluta gluten från din diet. Det är inte lätt att leva med celiaki och det är vanligt att man påverkas negativt i sociala sammanhang samt vid måltider med familj och vänner. Tyvärr har antalet personer som fått en celiakidiagnos ökat stort de senaste årtiondena. Oturligt nog finns gluten i de flesta livsmedel och det gäller att kolla innehållsförteckningen varje gång.

Misstänker du att du har celiaki bör du kontakta en läkare för att göra ett enkelt blodtest. 

 

GLUTENÖVERKÄNSLIGHET, ANDRA VETE RELATERADE ALLERGIER OCH IBS

 

Många har också börjat äta glutenfritt av andra hälsoskäl. Till exempel en person som har veteallergi måste också undvika vetemjöl, men reagerar då på veteproteinet istället för gluten. Veteallergi och glutenintolerans är två olika reaktioner i kroppen. Det finns även glutenöverkänslighet där magen brukar reagera ganska snabbt efter intag av gluten. Dock är kunskapen kring detta besvär ganska begränsat. 

Det är viktigt att känna till att man inte ska utesluta gluten helt i onödan, bara för att följa trender. Det finns en hel del människor som inte har celiaki, men som ändå kan få olika besvär av att äta vete i olika former, såsom; pasta, bröd och bakelser. Om du tillhör denna gruppen och känner en stor förbättring genom att minska produkter med gluten och vete, då är det en naturlig anledning att göra det.

 

SÅ VAD FINNS DET FÖR MÖJLIGHETER?

 

Nuförtiden kan du hitta en hel del glutenfria produkter på marknaden, bl.a. olika mjölblandningar och även färdigbakade produkter. Dessvärre innehåller många av dessa produkter mycket majs och många olika tillsatser som knappt går att uttala, dvs inte “rena” (kraftigt processade) produkter och detta kan i sin tur orsaka mer magbesvär. 

  

Grundaren av HLI, Krisztina berättar:

“Jag har uteslutit gluten i 1,5 år på grund av mag- och tarmbesvär. Även när jag reste bort så bakade jag bröd för att ta med, bara för att vara på den säkra sidan. De glutenfria alternativen som jag provade hade oftast ett högt sockerinnehåll, smakade inte bra och i mitt fall orsakade de ännu mer magbesvär.

Jag valde efter många försök och misslyckanden att baka allt själv från scratch. Tillslut tröttnade jag att endast baka med havre och banan, som är en vanlig kombination när man bakar glutenfritt. Ett annat vanligt alternativ till vetemjöl är bovete, men att baka bröd med endast bovete var inget alternativ för mig då jag har svårt med smaken och jag tror att de flesta känner igen sig.

Det var då jag började testa mig fram och blandade ihop flera olika glutenfria mjöl för varje nytt recept. Det resulterade i en hel del bakning och ibland även misslyckanden. Alla som har testat att baka glutenfritt vet att det inte alls är lätt! Oftast blir det torrt eller så reser sig inte degen.

Det var vid den tidpunkten jag tänkte att det måste finnas något bättre alternativ. För det ska vara gott och enkelt att baka glutenfritt!”

Efter ett långt sökande har vi äntligen hittat rätt!

Vi har börjat med en helt ny exklusiv glutenfri kollektion så att du kan lyckas med din glutenfria bakning varje gång.

Kollektionen består av olika glutenfria mjölblandningar som är framtagna med omsorg och innehåller endast varsamt valda och rena ingredienser; balanserat fiberinnehåll, inget tillsatt socker eller onödiga tillsatser. För en trevlig och hälsosammare bakning till dig!

”Idag har mina magbesvär lugnat ner sig och jag har börjat äta vete produkter igen. För min del balanserar jag 50-50 mellan vete och glutenfria produkter, det fungerar för mig. Det är mycket snällare för magen och känns bättre för kroppen helt enkelt.”

  

HLI GLUTENFRI KOLLEKTION

 

HLI’s glutenfria mjölblandningar innehåller flera typer av mjöl i olika proportioner för att ge ett bra resultat och så god smak som möjligt. Tack vare de rätta proportioner på rena och kvalitativa ingredienser samt att kunna utesluta socker och sötningsmedel från alla våra mjölblandningar kan vi erbjuda ett hälsosammare alternativ!

För att förenkla din bakning så följer det med ett färdigt recept till varje mjölblandning och du behöver endast tillsätta de våta ingredienserna (samt valfri sötning enligt behov och smak) enligt receptet. Varje recept är noga anpassat efter varje mjölblandning.

Alla HLI’s gutenfria mjölblandningar är veganska men de tillhörande recepten är inte alltid veganska.

Detta är endast början på vår spännande glutenfria resa och vi hoppas att i en snar framtid kunna utöka sortimentet med bl.a kanelbullar och lussekatter. 

 

Kolla in våra nya glutenfri kollektion här.

 

Håll utkik på våra sociala medier och skriv upp dig på vårt veckobrev för att inte gå miste om viktig information som kan hjälpa dig och din hälsa!

 

 

 Du får bara en kropp, om du inte tar hand om den, vem gör det då?